Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp’ers bij bedrijven. Bij een verkapt dienstverband krijgen werkgevers mogelijk een naheffing voor de loonbelasting, maar zij krijgen wel eerst een waarschuwing.

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin een waarschuwing wordt ingebouwd bij het handhaven op schijnzelfstandigheid, om zo de onduidelijkheid en onrust onder bedrijven over de regels en de handhandhaving per 1 januari 2025 weg te nemen.

Dat roept de vraag op wat de waarde van de waarschuwing is voor opdrachtgevers, zegt Marion van Happen, CEO van zzp-platform HeadFirst, in een blog voor HR Praktijk. Als het aan haar ligt, is de waarschuwing een uitnodiging tot verbetering.

Volgens Happen zijn waarschuwingen altijd maatwerk en bevatten ze redelijkheid. “Ze mogen niet verworden tot een puur bureaucratisch middel, maar moeten organisaties de kans geven om serieus te werken aan het juist beoordelen van een arbeidsrelatie, zonder meteen te worden geconfronteerd met boetes.”

Handhaving op schijnzelfstandigheid bij relatie tussen zzp'er en opdrachtgever

Tot 1 januari 2025 komt de waarschuwing nog in de vorm van het handhavingsmoratorium. Stuit de Belastingdienst bij controle op een verkapt dienstverband, dan volgt een 'correctieverplichting' en een eventuele naheffingsaanslag voor loondienst als er sprake is van opzet.

Is er geen sprake van opzet, dan volgt een 'aanwijzing' (waarschuwing). Hierbij geldt een termijn van 3 maanden om te voldoen aan de voorwaarden voor zelfstandigheid of om de arbeidsrelatie om te vormen tot loondienst.

Per 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium en geeft de Belastingdienst geen aanwijzingen meer. In principe kan de fiscus dan direct een correctieverplichting, naheffingsaanslag of boete opleggen als schijnzelfstandigheid wordt vastgesteld.

De Tweede Kamer-motie waarin een waarschuwing is opgenomen, moet opdrachtgevers en zzp'ers een zachte landing geven, waarbij mogelijk de ruimte tot verbetering wordt gegeven.

LEES HET HELE ARTIKEL OP HR PRAKTIJK: Wet DBA: 'Waarschuwing van de Belastingdienst moet een uitnodiging tot verbetering zijn'